keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Heihei luottotiedot!

Sähköt katkaistaan jos laskua ei makseta, luki energialaitoksen kirjeessä.
Voi hyvä jumala, mistä minä ne rahat tempaisen? Lasku on jäänyt maksamatta joskus keväällä, kun vielä odottelin eläkepäätöstä, enkä saanut rahaa mistään. Olen sitten mennyt jo niin sekaisin näitten laskujen ja maksuhuomautusten kanssa, että olen luullut maksaneeni tuon elokuussa.

Ai miten niin en saanut mistään rahaa?
Kas, kun kuntoutustukihakemuksen käsittelu kestää vakuutusyhtiöllä n. 3-4kk, niin saadakseen rahaa jostakin, pitää ihmisen ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi,  saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa,  mutta saadakseen sitä, pitää työvoimatoimiston tehdä ensin päätös siitä että on oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta. Edellyttäen että on työtön ja kuuluu työttömyyskassaan.

Päivärahahakemukseen pitää ilmoittaa olevansa valmis vastaanottamaan kokopäivätyötä.
Pitää vain laittaa hakemukseen että "työkunnon mukaisesti".  Työkuntoahan ei ole ollenkaan, muuten ei oltaisi hakemassa määräaikaista eläkettä, eli kuntoutustukea.
Kun työvoimatoimisto on hautonut päätöksensä valmiiksi, voi hakea ansiosidonnaista pävärahaa, käsittelyaika on n.1kk.
Tuliko nyt selväksi?

Työvoimatoimisto käsitteli hakemusta puolitoista kuukautta.
Sen jälkeen odottelin kuukauden ja vähän päällekin sitä ansiosidonnaista päivärahaa, ennen kuin aloin kysellä sen perään. Työttömyyskassa ilmoitti soittaneensa vakuutusyhtiöön ja kuulleensa että että kuntoutustukipäätös on juuri tulossa, joten päivärahaa ei enää kannata maksaa.

Odotellessa loppuivat rahat ja siitähän sitten keksin että leipäjonosta voisi saada särvintä ruokapöytään.
Kävin sitten kiltisti kuuntelemassa jumalansanaa leipäni eteen. Tuntui hieman kornilta kun  ensimmäiseksi veisattiin jotakin virttä jonka sanat kuuluivat kutakuinkin näin:
Nyt kun sinut on maahan lyöty... juupa juu, osui ja upposi. Kun vielä sain muovikassillisen lähestulkoon pilaantunutta ruokaa, olo oli todella lyöty.

Lopulta oli pakko kääntyä toimeentulotuen puoleen. Sosiaalitoimisto käsitteli hakemustani lainmukaiset 2 viikkoa.
Siinä vaiheessa alkoi olla jo todellinen hätä!
Neljän kuukauden kuluttua hakemuksesta tuli sitten se vakuutusyhtiön päätös kuntoutustuesta ja jonkin ajan kuluttua myöspäätös kansaneläkeosuudesta. Sosiaalitoimisto otti sitten omansa takaisin ja minulle jä loput.
Koska minulla on muitakin kuluja kuin perustoimeentutotuen piiriin kuuluvat, maksoin tässä vaiheessa laskujani pois niin paljon kuin kykenin. Ruokaan ei paljon rahaa jäänytkään.
Onneksi löysin toisenkin leipäjonon, josta saa ihan syömäkelpoista sapuskaa.

Minulla on harmikseni leasingauto, jonka olen ottanut silloin kun kaikki oli vielä hyvin ja talous vakaalla pohjalla. Nyt kun tulotasoni on lopultakin selvinnyt itsellenikin, että en voi pitää autoa.
Paha kyllä, auton palauttaessani joudun maksamaan n. 3000€ sanktiota määräaikaisen sopimuksen keskeyttämisestä. Olen pulassa!

Siihen sähkölaskuun sain lainattua rahaa ystävältäni.
Ne muut kai sitten menevät aikanaan ulosottoon... eihän tässä muutakaan voi.

Heihei luottotiedot!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti